Uutisia EuroopastaViikkokuulumiset

Pukki kaalimaan vartijana

Kirjoittanut 17.11.2014 No Comments

Kuuma puheenaihe Euroopan parlamentissa viime aikoina on ollut ns. ”Luxleaks”, eli lehdistön paljastukset miljardien veronkierrosta Luxembourgissa. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julisti muutama viikko sitten palauttavansa etiikan ja moraalin Euroopan veropolitiikkaan – ja 5. marraskuuta kansainvälisessä lehdistössä paljastettiin, että yli 300 kansainvälistä yhtiötä on kierrättänyt satoja miljardeja Luxembourgin kautta välttääkseen miljardien verot.

Junckerin asema on tukala, sillä hän on ollut päällysmiehenä omassa maassaan samaan aikaan, kun yksi aikakautemme törkeimmistä veronkierroista on tehty Luxembourgissa, arvioi meppimme Merja Kyllönen.

Isot ryhmät näyttävät edelleen tukevan Junckeria, mutta vasemmistoryhmä GUE/NGL on esittänyt Junckerille selkeän epäluottamuslauseen. Epäluottamuslauseen jättämiseksi ja äänestyksen järjestämiseksi tarvitaan 76 allekirjoittanutta meppiä – tuleva viikko näyttää löytyykö riittävä määrä henkilöitä, jotta luottamuksesta äänestettäisiin esim. seuraavassaStrasbourgin täysistunnossa marraskuun viimeisellä viikolla.

Junckerin on todella pidettävä lupauksensa harmaa talouden, epäterveen verokilpailun, verokeinottelun ja veroparatiisien karsimiseksi. Nyt on aika laittaa veropelaaminen kuriin Euroopassa ja Junckerilla joukkoineen on näytön paikka.

Kansalaiset maksavat veronsa, suuryritykset eivät. Tästä kärsivät sekä velvoitteensa hoitavat muut yritykset että tavallinen kansa, kun verotulot esimerkiksi palveluiden tuottamiseen jäävät valtioille saamatta. Mikäli Juncker ei todella lähde toimimaan tilanteen korjaamiseksi, ei hänellä ole ryhmämme luottamusta.

Huonompaa starttia uudelle komissiolle saa hakea.

Leave a Reply