Uutisia Euroopasta

Vasemmistoryhmä opintomatkalla

Kirjoittanut 20.11.2014 No Comments

Parlamentin GUE/NGL-vasemmistoryhmä on tällä viikolla kokoontunut opintopäiville Firenzeen, Italiaan.

Opintopäivien ideana on keskittyä muutaman päivän ajan ryhmälle tärkeisiin ajankohtaisiin asioihin. Keskusteleminen ja asioihin syventyminen jää arjen työssä usein pintaraapaisuksi, kun esimerkiksi ryhmäkokouksissa joudutaan keskittymään kulloinkin ajankohtaisiin päätösasioihin.

Firenzessä kuulimme asiantuntijapuheenvuoroja esimerkiksi kuripolitiikan vaikutuksista Euroopassa, työttömyystilanteesta, nuorten toimintakulttuurista nuorisotyöttömyyden kasvaessa, neo-liberaalista politiikasta kulttuurin haastajana, maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoiden kohtelusta, TTIP:stä ja kauppapolitiikasta. 

Todella mielenkiintoisia alustuksia ja syventävää keskustelua on siis ollut tarjolla. Uusia näkökulmia eri puolilta Eurooppaa on ollut ilo kuulla.

Tämä herättää ajatuksia. Euroopan vasemmistoa todella tarvitaan puolustamaan hyvinvointivaltiomallia, jossa kaikista pidetään huolta, verot maksetaan maksukyvyn mukaan ja niitä kerätään. Koulutusta ja kulttuuria on pidettävä edelleen tärkeinä ja kaikkien ulottuvilla – ei vaan ”eliitin harrastuksena”. Kauppapolitiikassa on nähtävä kaksilla rattailla ajo ja asetettava samat pelisäännöt kaikkien kanssa. Markkinakapitalismin voima on vahva ja jyrää ihmisyyttä alleen, siksi vasemmiston on oltava vahva ja pidettävä ihmisen ääni voimissaan kaikkialla Euroopassa.

Leave a Reply