BlogiKotimaa

Vääriä lääkkeitä sairaalle Suomelle

Kirjoittanut 9.9.2015 No Comments

Sipilän, Soinin ja Stubbin oikeistohallituksen esitykset voi nähtävästi ennakoida siitä, mitä he ovat luvanneet olla tekemättä.

Ensimmäinen kohu syntyi, kun vaalikampanjassaan kaikki kolme lupasivat, että koulutus jätetään leikkausten ulkopuolelle. Koulutukseen ollaan tekemässä poikkeuksellisen isot leikkaukset.

Kun kokoomus ehdotti Kataisen hallituksessa sairaslomiin karenssipäivää, saimme me hallituksen vasemmistopuolueet henkistä tukea oppositiojohtaja Sipilältä. Sipilä aivan oikein kertoi kuinka tilastojen mukaan Suomessa ollaan vähän sairaslomilla. Sipilän mukaan asia ei kuulunut hallitukselle ja pitäisi keskittyä isompiin asioihin eikä pakottaa ihmisiä sairaana töihin.

Ministeriksi hallitusta vastustamalla noussut Soini vastusti sunnuntailisiin koskemista vielä keväällä. Soinille sunnuntai on pyhä päivä ja hän halusi säilyttää ”pyhyyden tajun” yhteiskunnassa. Työministeri Lindström vastusti myös lisien leikkaamista toteamalla että työntekijä on sunnuntaipalkkansa ansainnut.

Nyt sunnuntailisiä ja sairastuneiden palkkoja päätettiin leikata ja sairaslomiin päätettiin tehdä karenssipäivä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi valmiiksi pienipalkkaisella kaupan alalla jopa 1500 euron vuosittaista palkanleikkausta. Samaan aikaan aukioloaikoja ollaan vapauttamassa.

Kyselyissä suomalaiset hyväksyvät hallituksen kovatkin toimet, koska olemme lamassa. On hyvä, että kansa on vastuullista eikä oppositiollakaan ole varaa vain keskittyä vastustamaan kaikkea. Valitettavasti hallitus keskittyy yhteisen edun sijaan toteuttamaan elinkeinoelämän keskusliiton toivelistaa. Sen sijaan että luotaisiin työpaikkoja, siirretään rahaa köyhiltä rikkaille.

Kaikki puolueet vasemmalta oikealle myöntävät, että Suomi on sairas. Parantuminen vaatii kuitenkin oikean diagnoosiin. Muuten lääkkeet ovat vääriä.

Hallitus perustelee politiikkansa Suomen huonolla hintakilpailukyvyllä. Käytännössä siis suomalaisille maksettaisiin hallituksen mukaan liikaa.

Palkkavertailuissa olemme kuitenkin kaukana Tanskasta ja Norjasta, Ruotsistakin jäljessä ja vain hieman Saksan edellä. Palkkakehitys on ollut viime vuosina maltillista. Suhteellinen muutos onkin seurausta tuottavuuden romahduksesta eikä palkkojen noususta.

Tuottavuuden romahdus taas on seurausta pääosin yhden yrityksen, Nokian, romahduksesta. Vaikka palkat olisi poistettu kokonaan eikä kukaan olisi koskaan ollut sairaana, ei kännyköitä olisi myyty, koska kuluttajat halusivat muuta. Suomen vientiteollisuus on pikkuhiljaa elpymässä, mutta Nokian tilalle syntyy korvaavaa tuotantoa tuskallisen hitaasti. Se johtuu monesta asiasta, ei vähiten Euroopan kysyntälamasta.

Vientimme ongelmat eivät ole palkoissa vaan tuotteissa. Tietysti voimme päättää vaihtaa sarjaa ja alkaa kilpailla matalilla palkoilla ja hinnoilla Aasian tai Itä-Euroopan kanssa. Siinä kilpailussa Sipilän hallituksen toimet ovat kuitenkin näpertelyä.

– – –

Hallitus voi halutessaan olla luomassa edellytyksiä menestyvälle yritystoiminnalle.

Viime kaudella käytiin kova taistelu telakkateollisuuden tulevaisuudesta Suomessa, kun oikeisto oli ensin sitä mieltä, että valtio ei voi olla mukana pelastamassa telakkateollisuutta. Lopulta järki voitti ja alan tulevaisuus näyttää hyvältä.

Etenkin syrjäseuduilla olennaisessa kaivosteollisuudessa ja toisaalta sen kanssa yhteen ottavassa turismissa valtion on oltava myös mukana – sen sijaan että annetaan yksityisten viedä rikkaudet ja tuhota luonto, olisi valtion oltava alusta asti mukana varmistamassa toiminnan kestävyys. Talvivaarassa valtio tuli oikeasti mukaan kun oli jo myöhäistä.

Laskutavasta riippuen yritystukia maksetaan Suomessa yli miljardilla eurolla. Pelkkää suoraa tukea maksetaan yli puoli miljardia. Suurin osa tuista menee suuria voittoa tekeville yrityksille, jotka eivät tukia tarvitsisi. Yritystuet tulee suunnata jatkossa ainoastaan työllistävään ja uutta synnyttävään toimintaan.

Myös julkisen sektorin kykyä työllistää on parannettava – meillä on jo valmiiksi muita Pohjoismaista vähemmän ihmisiä julkisella sektorilla, eikä hoitajia tai opettajia ole varaa vähentää.

Korjattavaa Suomessa kyllä riittää. Siksi tarvitsemme verotuloja. Rakennusten veronumeroilla on saatu aikaan jopa miljardin kasvu verotuloihin. Raksalla on yhä korjattavaa, mutta nyt on puututtava etenkin pääomien piilottamiseen – Suomesta valuu vuosittain veroparatiiseihin satoja miljoonia. Sen sijaan, että hallitus esittää näiden veropakolaisten armahtamista, olisi päinvastoin tuotava rahaliikenne avoimeksi ja säädettävä tiukat rangaistukset.

– – –

Eilen Kauppalehti lupasi ensi keväälle hurjia osinkotuottoja. Kaksi kolmesta yrityksestä on parantanut tulostaan jo alkuvuonna. Pankit, jotka irtisanovat yhä työntekijöitään, tekevät miljarditulosta. Tilastokeskus korjasi tilastojaan, taantuma olikin ohi jo viime talvena, vaikka hiuksenhienosti. Suomen kauppatase on noussut rajusti plussalle, siitäkin huolimatta, että meille tärkeä Venäjä voi huonosti. Vienti on ollut tammi–heinäkuussa jo 500 miljoonaa euroa tuontia suurempaa. Myös vaihtotase kääntyi plussalle – eli kokonaisuutena muu maailma velkaantuu Suomelle. Kuvaava on esimerkki Sandvikin tehtaasta, joka säikäytti työntekijänsä keväällä ilmoittamalla tehtaan sulkemisesta. Eilen Sandvik ilmoitti peruvansa sulkemisen.

Tärkeintä olisi nyt pitää pää kylmänä.

Hallituksen kaavailemat suuret leikkaukset pahentaisivat työttömyyskierrettä, joka alkoi todenteolla Stubbin hallituksen leikkausten seurauksena. Sitä ennen kotimarkkinakysyntä oli pitänyt Suomea vielä jotenkin pinnalla viennin romahdettua.

Hallitukselta olisi jopa vastuullisempaa olla tekemättä mitään, kuin toteuttaa uhkauksensa. He voisivat keskittyä vaikkapa sote-uudistuksen viemiseen maaliin.

Parasta olisi tietysti, jos hallituksessa tehtäisiin täyskäännös ja vauhditettaisiin nousua ja työpaikkojen syntymistä. Sen sijaan että tuetaan ulkomaista autoteollisuutta 200 miljoonalla autoveroa alentamalla, voitaisiin esimerkiksi laskea työvoimavaltaisten palvelualojen arvonlisäveroja. Näin saataisiin tuhansia työntekijöitä esimerkiksi kampaamoalalla pois kortistosta veroja maksamaan.

Myös teollista pohjaa pitää vahvistaa. Pitää katsoa kauemmas tulevaisuuteen tukemalla ympäristöinvestointeja ja tutkimusta. Valtionyhtiöiden omistajaohjaus on palautettava ja nähtävä niiden rooli koko yhteiskuntaa hyödyttävänä.

Nyt pitää keskittyä uuden luomiseen, näköalattoman ja haitallisen leikkaamisen sijaan.

Seuraava kirjoitus

Leave a Reply