Minkälaista Eurooppaa rakennamme?

Keskustelu muuttoliikkeestä ja ratkaisuista pakolaiskriisin jatkui parlamentissa tänään. Maanantaina oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksessa hyväksyttiin virallisesti päätös siirtää 40 000 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta muihin jäsenvaltioihin seuraavan kahden vuoden aikana.

Ministerit hyväksyivät maanantaina periaatteessa myös päätöksen siirtää lisäksi 120 000 kansainvälisen suojelun tarpeessa olevaa henkilöä ”mistä tahansa huomattavan muuttoliikkeen kohteena olevasta maasta muihin jäsenmaihin”. Lopullinen neuvoston päätös tehdään lokakuussa parlamentin kuulemisen jälkeen.

Itse näen, että meillä on tarve luoda ratkaisuja sekä lyhellä että pitkällä aikavälillä.

Akuutissa hädässä ei ole aikaa odotella, eivätkä jäsenvaltiot ja EU:n viranomaiset saa väistellä velvollisuuksiaan. Vastuuta ei saa sälyttää kansalaisille, järjestöille ja yrityksille. On hienoa että yksityiset ihmiset ja kolmas sektori luovat turvaverkkoa sinne missä viranomaisjärjestelyt pettävät, mutta pysyväksi tilanne ei saa jäädä.

Toisaalta on selvää, että pakolaisten virta ei ole tämän kuukauden tai vuoden ilmiö vaan keskuudessamme jäädäkseen esim. ilmastonmuutoksen vaikeuttaessa elinolosuhteita lähtömaissa entisestään. Valtioiden itsekäs politiikka ei rakenna inhimillistä tai avointa Eurooppaa – sellaista Eurooppaa jonka minä haluan.

Liikennevaliokunnassa olemme painineet käytännön kysymysten kanssa: Välimerellä liikennöivät matkustaja- ja rahtialukset kantavat tällä hetkellä ison vastuun haaksirikon kärsineiden pakolaisia kuljettavien alusten pelastustöistä kun viranomaisresurssit eivät riitä. Olen luonnostellut valiokunnalle raporttia, jossa käsitellään pakolaisongelmaa erityisesti sen Välimeren meriturvallisuuteen aiheuttamien heijastusvaikutusten kautta.

Asia voi kuulostaa tämän humanitäärisen kriisin keskellä detaljilta ja lähestymistapa tunteettomalta. Sitä se ei kuitenkaan ole – ennemminkin se osoittaa tarvetta löytää kriisiin kokonaisvaltainen ratkaisu.

On myös selvää, että meidän on yhtenä ja yhtenäisenä Eurooppana löydettävä pikaisesti keinot taistella myös järjestäytynyttä ihmissalakuljetusta vastaa, josta on kasvanut jopa laitonta ase- ja huumekauppaa suurempi, miljardiluokan bisnes. Ihmissalakuljetus on omiaan kiihdyttämään muuttovirtaa ja tekee kotimaastaan vaaran tai hädän keskeltä pakenevista ihmisistä pelinappuloita järjestäytyneen rikollisuuden ahnaissa ja armottomissa käsissä.

Parlamentti äänestää torstaina kannastaan esitykseen siirtää 120 000 turvapaikanhakijaa Kreikasta, Italiasta ja Unkarista muihin EU-maihin. Käsittely on poikkeuksellisen nopea ja hyvä niin.

Jaa: