BlogiUutisia Euroopasta

Kellojen rassaus seis

Kirjoittanut 29.10.2015 No Comments

Torstaipäivä alkoi Euroopan kesäaikajärjestelyjen muuttamista koskevalla kuulemistilaisuudella.

Esitin, että kellojen siirtelystä luovutaan. Ehdotin että talviaika säädetään pysyväksi ja Suomi siirtyisi omalla päätöksellään Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Pysyvä kesäaikakin sopii, jos vain jatkuvasta ajan rassaamisesta ylipäätään luovutaan.

Kesä-ja talviajan sääntely direktiivillä on tullut tiensä päähän. Kahden ajan systeemistä tulisi luopua niin, että kelloa siirrettäisiin jatkossa vain aikavyöhykkeiden yli liikuttaessa.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että ihmisten uni huononee keväällä ja syksyllä, kun kelloja siirrellään. Erityisesti seniorikansalaisilla ja lapsilla on vaikeaa saada sisäinen kello kohdilleen. Kellonajan siirtelemisen on tutkimuksissa todettu vaikuttavan myös ihmisten mielialaan ja aiheuttavan masennusoireita. Masennuksen hoito aiheuttaa tänä päivänä suuren kuluerän koko Euroopassa. Sen luulisi kiinnostavan komissiotakin?

Ihmisten lisäksi myös tuotantoeläinten terveyteen kohdistuvat vaikutukset ovat merkittäviä.

Leave a Reply