BlogiUutisia Euroopasta

Antibioottiresistenssi kuriin

Kirjoittanut 17.2.2016 No Comments

Pitkän väännön ja tämän päiväisen äänestyksen jälkeen saimme ympäristövaliokunnassa vihdoin eläinlääkeasetukseen keskittyvän mietinnön eteenpäin jatkoneuvotteluihin.

Kun puhutaan eläinlääkinnästä, puhutaan väistämättä antibiooteista (vaikka nyt käsittelyssä oleva säätely koskee kyllä myös mm. eläinlääkintätuotteiden saatavuutta, hallinnollisia kysymyksiä sekä kilpailu- ja innovaatiokysymyksiä).

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa eläintautien hoitoon käytettäviä antibiootteja saa vain eläinlääkärin määräyksestä, ja kiitos pitkien varoaikojen ja tiukan kontrollin, suomalainen liha tai maito ei pullistele antibioottijäämiä.

Muualla Euroopassa antibiootteja käytetään huolettomammin, sekä lääkintään että eläinten rehuissa. Jos kuitenkin haluamme säilyttää antibioottihoitojen tehon (ihmisille tai eläimille) on antibioottien käyttöä saatava vähennettyä (sekä ihmisillä että eläinten hoidossa ja rehuissa).

Mietintöluonnoksessa antibioottien määräämiselle ja myymiselle on määritelty selkeät ehdot. Komission alkuperäinen asetusehdotus olisi poistanut mahdollisuuden kansalliseen mikrobilääkkeiden käytön rajoittamiseen eläimillä, mikä heikentäisi tilannetta Suomessa. Nämä kysymykset on valiokuntakäsittelyn aikana kuitenkin jo ratkaistu eli tämä varjoraportööri on työnsä tehnyt! Jäsenmailla säilyy siis mahdollisuus käyttää tiukempaa sääntelyä alueellaan.

Silloin kun asioita on tehty fiksusti jo aiemmin, ei ole mitään syytä peruuttaa. Terveet eläimet, joita hoidetaan hyvin, eivät rutiiniantibiootteja tarvitse, joten avain antibioottiresistenssin torjumiseen löytyy paremmista olosuhteista.

Stressaantunut eläin ahtaissa oloissa on aina infektioillekin alttiimpi.

Leave a Reply