BlogiKotimaa

Energiavallankumous maakunnissa

Kirjoittanut 10.5.2016 No Comments

Harva yliopisto, pk-yritys tai maakuntatason toimija käy Brysselissä kertomassa mepeille ajatuksistaan. Siksi on hyvä, että välillä meppi tiiminsä kanssa voi jalkautua eri puolille Suomea – oppimaan ja inspiroitumaan.

Viime viikon energia-aiheiset opintopäivät Kymeenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa osoittautuivat erittäin antoisiksi.

Aurinkoisessa Kotkassa.

Aurinkoisessa Kotkassa.

Vierailimme mm. Kotkan Energialla, missä kävimme keskustelua uusiutuvista energiaratkaisuista sekä tutustuimme hyötyvoimalaitokseen, jossa tuotetaan puolen miljoonan suomalaisen jätteistä energiaa polttamalla. Vierailimme myös Lappeenrannassa energiaguru Jarmo Partasen opissa, saimme lähituntumaa yliopiston hydrometallurgian labrassa metallien erotteluun jätteestä ja tapasimme LUT:n opiskelijoita. Kotkan kehitysyhtiö Cursorissa kuulin, mitä kaikkea uutta paikallinen käytännön kiertotalous mahdollistaa.

Energiakysymysten ohella piipahdin maanantaina avaamassa Kotkan vasemmistoliiton Myäväenliike -kampanjan ja keskustelin Kotkassa vierailleiden vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaiden kanssa. Kotkalaisia ja karhulalaisia tapasin vielä keskiviikkoaamuna possokahvien merkeissä, ihanassa auringonpaisteessa.

Joku auringonsäde osui kaakonkulmalla tämän mepin ajatteluun ihan uudella tavalla. Tulevaisuuden kiertotalousmaailmassa jäte on uusi raaka-aine-erä. Sähkön kuluttajamarkkinat tulevat mullistumaan. Sivuvirrat, hukkalämpö ja jopa hiilidioksidipäästöt nousevat arvoon arvaamattomaan.

Mitä me ruikutamme? Meillä on jo alueita, joissa energiakäänne tehdään juuri nyt – itse, alueellisesti, kun valtakunnan taso ja metsäjätit keskittyvät puolustamaan perinteistä linjaa. Elämme jännittäviä aikoja! Muutos on ei vain mahdollista, vaan väistämätöntä!

Tästä(kään) näkökulmasta ei voi kuin ihmetellä hallituksen päätöksiä leikata koulutuksesta ja opintotuista, sillä ilman osaamista ja osaajia me jäämme koko ajan enemmän takamatkalle.

Käytännön esimerkeistä sain taas uutta puhtia työhöni Euroopan ytimessäkin. Kyllikki tiimeineen kiittää sydämellisesti kaikkia aikaansa ja asiantuntemustaan antaneita!

Leave a Reply