BlogiUutisia Euroopasta

Kaikki liikkeelle rauhan puolesta

Kirjoittanut 6.10.2016 No Comments

Tänään parlamentti otti kantaa Syyrian tilanteeseen. Minulle oli alusta saakka selvää äänestää yhteisen esityksen puolesta.

Syyrian ja erityisesti Aleppon tämänhetkinen tilanne on humanitäärinen katastrofi. Erityisesti lasten tilanne saarron keskellä ilman ravintoa, riittävää terveydenhuoltoa ja inhimillistä apua on järkyttävä. Myös sodan jaloista pakoon lähteneistä lapsista, jotka nukkuvat ulkona kadulla, metsissä tai pakolaisleireillä eri puolilla Eurooppaa ja Lähi-itää, on otettava vastuu ja varmistettava heille turvalliset olot.

Venäjän ja Syyrian hallituksen tekemät pommitukset Aleppossa ovat yksiselitteisesti tuomittavia. Siviilikohteiden kuten sairaaloiden ja avustussaattueiden pommittaminen rikkoo kansainvälistä oikeutta eikä ole hyväksyttävää sodassakaan.

Koko kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä toimiin sotarikosten lopettamiseksi ja siviilien pelastamiseksi. Myös Suomen ulkopoliittisen johdon pitää toimia näiden tavoitteiden eteen, ja kansalaisina me voimme tehdä selväksi, että ihmisten hätä on otettava aina vakavasti, vaikka tapahtumat ovatkin rajojemme ulkopuolella. Emme voi sulkea silmiämme ja teeskennellä, ettemme näe mitä tapahtuu, ettei kuulu meille.

Maailma kaipaa tänä päivänä entistä vahvemmin rauhan puolestapuhujia. Sotaa, eripuraa ja uusien rajojen pystyttämistä pystyy lietsomaan kuka vaan, mutta rauhan rakentajiksi ei näytä olevan tungosta.

Syyria on esimerkki vaikeasta konfliktista, jonka pitkittämiseen ja erilaisten ryhmien aseistamiseen ovat osallistuneet lukuisat suurvallat. Venäjän tukema Assad on diktaattori, lännen tukemien kapinallisten joukossa on ääri-islamisteja, Daesh (”Isis”) on joukkomurhia hirmuhallintonsa suojista toteuttava terroriryhmä jota Nato-maa Turkki epäsuorasti tukee pommittamalla kurdeja, siviilien hädästä välittämättä. Konflikti on monitahoinen ja vaikea, mutta se ei anna perusteita nostaa käsiä pystyyn ja antaa kansanmurhan tapahtua.

Ihmisoikeuksien, kansainvälisen oikeuden, ihmisyyden ja siviilien puolustaminen ei saa olla sivistysvaltioille vaikeaa. Mitä useampi meistä uskaltaa nousta puolustamaan ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa, sitä parempi. Kaikki liikkeelle rauhan puolesta!

Leave a Reply