BlogiKotimaa

Ydinasekielto nyt!

Kirjoittanut 2.10.2017 No Comments

Jos jotain olisin tämän päivän lapsille toivonut, niin sitä että heidän ei tarvisisi pelätä ydinaseita samalla tavalla kuin oma sukupolveni on pelännyt.

Valitettavasti ydinaseet ovat täydessä toimintavalmiudessa joka ikinen päivä. Vaikka aihe on painunut julkisessa keskustelussa unholaan, on ydinsodan uhka yhtä todellinen kuin omassa lapsuudessani. Tämän päivän ydinaseet ovat myös tuhansia kertoja tuhovoimaisempia kuin vaikkapa Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotetut pommit.

Ydinräjäytyksen seuraukset ilmakehään voisivat aiheuttaa silmänräpäyksessä kokonaisia maanosia kattavan humanitaarisen ja ympäristökatastrofin.

Tähän asti ydinaseet ovat olleet ainoa ja viimeinen joukkotuhoase, jota ei ole kielletty kansainvälisellä sopimuksella. Kemialliset, biologiset ja sokeuttavat aseet on kielletty jo aikaisemmin, kuten myös tavanomaisista aseista miinat ja rypäleaseet.

Tänä vuonna, 7.7., YK:ssa kuitenkin hyväksyttiin maailman ensimmäinen ydinasekieltosopimus. Kun 123 valtiota tuki sopimuksen neuvotteluiden aloittamisesta Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa, Suomi äänesti tyhjää. Itse neuvotteluihin osallistui 129 maata. Suomi ei ollut paikalla edes tarkkailemassa neuvotteluita.

Suomi asettuu siis kansainvälisesti ydinasevaltioiden kanssa yhteen rintamaan.

Ydinaseet koskevat jokaista valtiota, sillä niiden käyttö ylittäisi rajoja ja maanosia, aiheuttaen kaaosta ruuantuotannossa ja kansainvälisessä taloudessa. Radioaktiiviset aineet tai savupilvet eivät kunnioita valtioiden rajoja.

Ydinhyökkäyksen uhkaa käytetään omien etujen edistämiseen. Millä tavalla tämä on Suomen etu?

Vanha ydinsulkusopimus on saanut 47 vuoden aikana vain yhden valtion kokonaan tuhoamaan ydinaseensa. Nykyiset ydinasevaltiot ovat päinvastoin uudistamassa ydinasejärjestelmiään.

Presidenttiehdokkaana haluan edistää ydinaseriisuntaa. Siksi allekirjoitin viime viikolla kansainvälisen ydinasekieltoa ajavan järjestön vetoomuksen: poliitikkona sitoudun edistämään sopimuksen allekirjoittamista ja ratifiointia Suomessa.

Haastan kanssaehdokkaani tekemään saman.

Aktiivisuus luo suurille maille painetta. ”Soveliaisuus” on tässä asiassa moraaliton valinta.

Seuraava kirjoitus

Leave a Reply