Uutisia Euroopasta

Lisää kierrätystä, vähemmän kaatopaikkajätettä

Kirjoittanut 18.4.2018 No Comments
Parlamentti tuki tänään äänestyksessään kunnianhimoisia kierrätystavoitteita, joiden myötä EU:ssa tulee kierrättää vuoteen 2025 mennessä 55 % yhdyskuntajätteestä. Tällä hetkellä jätteestä kierrätetään 44 %.
 
Jätedirektiivin uudistaminen on osa EU:n kiertotalouspolitiikkaa. Kiertotalouden ilmasto-, terveys- ja ympäristöhyödyt ovat ilmeiset, ja epäilenpä että siitä saattaa tulla Suomen puheenjohtajakauden yksi tärkeimmistä teemoista!

Kiertotaloudessa tuotteiden, materiaalien ja voimavarojen taloudellinen arvo pyritään säilyttämään talouden kiertokulussa mahdollisimman pitkään. Eli ihan perinteistä nuukuutta ja kierrättämistä, senhän me osaamme!
Uusissa säännöissä rajoitetaan myös kaatopaikkajätteen määrää. Vuoteen 2035 mennessä kaatopaikalle saa sijoittaa enintään 10 % yhdyskuntajätteestä. Tässä erot Euroopan sisällä ovat isot: Belgiassa, Tanskassa, Saksassa, Alankomaissa ja Ruotsissa yhdyskuntajätettä ei käytännössä päädy kaatopaikoille, kun taas Kyproksella, Kroatiassa, Kreikassa, Latviassa ja Maltalla kaatopaikoille sen sijaan päätyy yli kolmannes maiden yhdyskuntajätteestä. Suomessa luku on n. 3 %.
 
Tärkeä osa pakettia on myös elintarvikejätteen vähentäminen. EU-maiden tulisi tarjota kannustimia myymättä jääneiden elintarvikkeiden keräystä varten ja niiden jakamiseksi turvallisesti esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöille. Kuluttajien tietämystä ”parasta ennen” ja ”käytettävä viimeistään” -merkintöjen merkityksestä tulisi myös parantaa.

Leave a Reply